Omgaan met rouw en verlies bij volwassenen en kinderen


Voor leerkrachten, zorgprofessionals en al wie in zijn werk met rouw geconfronteerd wordt.

Deze 4-daagse opleiding is erop gericht om diegenen die in hun werk met rouw- en verlieservaringen te maken krijgen, de nodige kennis en tools te geven om hiermee om te gaan. Een mix van theorie, oefeningen, reflecties en creatieve werkvormen om onze eigen emoties en rouwprocessen een plaats te geven.  Ongeveer de helft van de tijd wordt besteed aan het creatieve gedeelte. Deelnemers dienen dus zeker bereid te zijn met eigen emoties en ervaringen aan de slag te gaan.  Er wordt hiervoor een veilig kader gecreëerd.

Verworven kennis/inzichten bij het eind van de opleiding:

– huidige kijk op rouw (duaal proces model van Stroebe en Schut)
– rouwtrajecten volgens het onderzoek van Bonnano
– mythes die leven rond rouw
– veel voorkomend gedrag-gedachten-gevoelens bij rouw
– communicatie rond rouw/sterven
– hoe rouwen kinderen en hoe kunnen we kinderen hier een plaatsje in geven
– stilstaan bij eigen verlieservaringen en copingstrategieën
– onderscheid rouwzorg-rouwbegeleiding-rouwtherapie
– creatieve tools om om te gaan met emoties en rouwprocessen

Lesgevers 

Tifany Bracké
Na haar opleiding tot onderwijzeres, studeerde ze klinische psychologie aan de UGent.  Tijdens haar stages zette ze haar eerste stappen in het oncologisch en palliatief werkveld.  Na haar studies werkte ze voor Netwerk Palliatieve Zorg Noorderkempen, o.a. ook voor het Coda Hospice, Coda Thuiszorg en het Coda dagcentrum. Daar was Tifany onder andere verantwoordelijk voor de rouwzorg, wat inhield dat ze hier vormingen over gaf, rouwzorgvrijwilligers en rouwgroepen begeleidde en individuele rouwgesprekken deed.  Ze bleef werken bij het Netwerk Palliatieve Zorg Noorderkempen tot maart 2013.  Momenteel is Tifany werkzaam als  lesgever stervensbegeleiding in de opleiding ‘seniorenconsulentenvorming’. Ondertussen is zij ook werkzaam als klinisch psycholoog en contextueel psychotherapeut in twee huisartsenpraktijken. Vorig jaar schreef ze nog het hoofdstuk ‘rouw’ voor het boek: ‘ alles over het levenseinde-wegwijs in palliatieve zorg’ op initiatief van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen. Ze gaf ook opleidingen voor Kom op tegen kanker.


Laura Maernhoudt
Laura is al jarenlang werkzaam als gezondheidstherapeute in een gezamenlijke praktijk.  Daar kwam zij regelmatig in aanraking met mensen die midden in een rouwproces zaten omwille van o.a. gezondheidsklachten en het geconfronteerd worden met beperkingen hieromtrent.  Haar interesse ging echter verder dan dat en ook het deel omtrent ‘afscheid nemen’ en ‘overgaan’ naar … wat er dan ook mag komen, boeide haar sterk. Ze ging zich dus ook verder verdiepen in rouwzorg.  In combinatie met haar creatieve werk, onder andere in het werken met klei, ontsproot hieruit een workshop die verwerkingsprocessen en creativiteit samenbrengt in een krachtig geheel.
Laura noemt zichzelf ook wel ‘bruggenbouwer’.   Zij omschrijft haar bijdrage als volgt:

“Klei als medium, handen als werktuig. Terugkeer naar innerlijke kern en vormgeven aan wat op een andere manier niet uitgedrukt kan worden.
Verbinding met de cirkel van het leven, Energy back in MOTION –troostende ceremonie doorheen de 4 elementen.”

Praktisch:

Locatie: Pothoek 2, 2990 Wuustwezel.

Data: vrijdag 9 ,zaterdag 10, vrijdag 23 en zaterdag 24 maart 2018, telkens van 9.30u tot 16.30u (ontvangst vanaf 9.00u)

De investering in jezelf bedraagt 395 EUR.

Inschrijven kan via onderstaand formulier

Naam

Email

Telefoonnummer

Adres

Postcode

Woonplaats

Beroep

Eventuele ervaring met omgaan met rouw en verlies

Ik ben akkoord met de annulatievoorwaarden