Valencia…


“Op het eind van de dag wil ik gewoon kunnen terugkijken en zeggen dat het een vreugdevolle dag was en dat ik rust heb.”

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik nog geschreven heb. Nochtans word ik daar over het algemeen best wel blij van. Gek toch, dat we de dingen waar we blij van worden vaak zo lang aan de kant schuiven voor ‘dringende, o zo belangrijke dingen’, die dat achteraf vaak niet blijken te zijn.

Toen ik onlangs in Valencia was,  even ertussenuit, kon ik niet anders dan geïnspireerd raken door een vrouw die ik daar ontmoette.  Ik zocht last minute nog naar een leuk airbnb adresje, gezien de vriendin die mee op vakantie zou gaan andere data had ingepland en dus op haar werk die dagen niet meer vrij kon krijgen.

‘Toevallig’ kwam ik terecht bij Marga, een levendige vrouw met een dosis positiviteit om u tegen te zeggen. We raakten aan de praat en na een tijdje kwam ik erachter dat ik 10 dagen jonger ben dan haar dochter zou zijn geweest. Haar dochter die op haar 27ste overleed aan een ‘goedaardige’ hersentumor, die op haar 16de werd ontdekt.  

Marga’s verhaal ging als volgt: op dat moment was ze nog getrouwd, maar eigenlijk liep het al een hele tijd niet goed met haar huwelijk. Ze deed maar verder, voor de kinderen. Toen haar dochter ziek werd, wou ze enkel daar nog haar energie in steken, verhuisde ze samen met haar kinderen en legde zich meer dan tien jaar toe op het verzorgen van haar zieke dochter. Ze probeerde alles wat er mogelijk was: reguliere behandelingen in Spanje, in Duitsland, homeopathie, massages… Al wat ze had en kon geven, werd geprobeerd. Over de massages vertelde ze me nog, toen mijn werk van massage bij kanker ter sprake kwam, dat ze nooit nog iemand gemasseerd heeft, omdat dat voor haar zo verbonden is met de zorg die ze gaf aan haar dochter.

Anderhalf jaar nadat haar dochter overleden was, vond ze het tijd om haar leven weer op te nemen, voor haar dochter, die zou dat zo hebben gewild. Ze raapte zichzelf met al haar energie bijeen, maakte zich op en besloot om naar een discotheek te gaan. Ze zal toen ongeveer begin de 50 geweest zijn.  En ze ging daar niet zomaar naartoe, ze had ook meteen het plan om een nieuwe partner te zoeken. Ik kon niet anders dan met een grote glimlach luisteren naar haar verhaal.

Na al die jaren van zorgen, was het tijd voor zichzelf. Het was die eerste avond in de discotheek, dat ze haar huidige vriend ontmoette. Samen met hem en haar zoon geniet Marga volop van de kleine dingen, en zet zich nog steeds met heel haar hart in voor haar medemensen. Als je haar nu ziet, zou je absoluut niet verwachten dat ze dit alles heeft meegemaakt. Je ziet een positieve, stralende vrouw die elke dag met de lach tegemoet gaat. Haar collega’s begrijpen soms niet hoe ze steeds zo positief kan zijn. ‘Maar weet je’, vertelde ze, ‘op het eind van de dag wil ik gewoon kunnen terugkijken en zeggen dat het een vreugdevolle dag is geweest, en dat ik rust heb’.

Die woorden bleven bij mij nazinderen en herinneren mij telkens weer aan wat er nu eigenlijk toe doet. Met Marga heb ik afgesproken dat ik samen met de vriendin die mee zou reizen, terugkom in september. Om samen verder te genieten van de kleine dingen, lekkere tapas en een sangria op een zonnig terras. Maar zo lang ga ik niet wachten. De ramen staan hier open, de zon schijnt binnen en vrolijke geluiden van de straat klinken door mijn appartement. Het is Borgerrio en Borgerhout kleurt weer sociaal.  Straks allemaal samen supporteren voor de voetbal, en dan op naar ‘la douce France’. De lavendelstreek waar ik al zo lang naartoe wil.

Gisteren hoorde ik nog dat onze vlucht van morgen gecanceld is door problemen bij de luchtverkeersleiding. Geen vluchten naar Frankrijk dus. Vakantie uitstellen? Dat dacht ik niet, genieten van de kleine dingen was het. Dan maar een roadtrip, een dagje vroeger vertrekken en weer een leuk slaapadresje voor onderweg. Wie weet welke mooie ontmoetingen ons daar weer te wachten staan…

 

PS: na mijn vakantie  help ik jou weer graag op weg om de richting van JOUW dromen uit te gaan en op het eind van de dag tevreden te kunnen terugkijken, met rust in je hoofd en vreugde in je hart ?
check loopbaanbegeleiding op www.kurama.be ?   (via Arcturus met loopbaancheques van VDAB)

PPS: Zoek je nog een leuk vakantieadresje in Valencia, ga dan zeker eens op zoek naar Marga 😉

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *