Een blik vooruit en terug 2


Onlangs werd mij bij een training die ik volgde de volgende vraag gesteld:  stel dat het jouw laatste dag is dat je te leven hebt, en je kijkt terug op je leven, wat maakt dat jij vindt dat je een goed leven hebt gehad?
Op welke 3 vragen zou je voor jezelf op dat moment een positief antwoord willen kunnen geven?
Daar mocht ik dan even over nadenken…

 

20160907_155542
Sneller dan verwacht kwam ik tot de volgende 3 vragen:
1) Heb ik veel blije en zorgeloze momenten gekend?;
2) Heb ik betekenisvolle relaties gehad (en dat kan zowel gaan over partner, vrienden, familie, collega’s, …)?;
3) Heb ik mijn kwaliteiten gebruikt om een positieve impact te hebben in de wereld?

 

Wat mij kort nadien daaraan opviel, was dat wat voor mij belangrijk is om positief op mijn leven terug te kunnen kijken, heel anders is dan wat mij doorheen mijn leven ‘aangeleerd’ werd dat belangrijk is. De ‘eigen huis- vast contract – vaste relatie’- waarden die soms maakten dat ik me best wel mislukt voelde in vergelijking met mijn omgeving, die blijken eigenlijk voor mijn eigen geluk niet de belangrijkste.

Het blijft een uitdaging om telkens weer mijn eigen weg te blijven gaan. Maar dit inzicht maakt het toch net weer ietsje makkelijker. En als ik ’s avonds met die drie vragen terugkijk op mijn dag, kan ik meestal best wel tevreden zijn over de dag die is geweest.   Meer relativeren blijft een mooie oefening, maar ik blijf proberen 🙂


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Een blik vooruit en terug

 • Rian

  Heel mooi en zeer herkenbaar!!
  Het is vaak moeilijk om je eigen geluk na te streven wanneer deze niet volledig strookt met de algemene denkwijze..
  Toch is het belangrijk om dit te blijven doen, want ook zo kan je jou eigen omgeving positief beïnvloeden…

  Dank je voor dit tekstje.

  Liefs Rian